top of page

Candida (schimmel) overgroei | De onderschatte boosdoener


Heb jij last van je buik- en darmen, altijd weer dat opgeblazen gevoel, constante vermoeidheid of gevoelens van depressie, brandend maagzuur of bijvoorbeeld last van winderigheid? Dit duidt erop dat je lichaam uit balans is. Dit kan verschillende oorzaken hebben. De laatste tijd kom ik in mijn praktijk veel mensen tegen met Candida klachten, daarom leek het mij goed om hier wat informatie over te delen, voor meer bewustwording rondom dit onderwerp.

Wat is Candida?

Candida is een gist die van nature in ons lichaam voorkomt. Voornamelijk in onze darmen, maar ook op andere vochtige plaatsen zoals de mond en de vagina. In onze darmen is het een gecontroleerd bestanddeel, maar wanneer er door externe invloeden of omstandigheden [Lees hieronder] verandering in komt, kan het zijn dat deze verandert in een schimmelvorm. Via het bloed wordt deze door het lichaam verspreid en geeft zo vervelende klachten. Het kan zijn dat je al jaren loopt met klachten van Candida voordat je het door hebt. Het valt mij op dat niet veel mensen luisteren naar hun lichaam en kleine klachten vaak gelaten worden. ‚Ach, ik laat nu eenmaal vaak windjes’, terwijl een gezond lichaam geen klachten en ongemakken hoort te hebben.

Welke klachten horen bij een Candida overgroei?

Hieronder staat een kleine greep uit de waslijst van klachten die voorkomen bij een Candida overgroei. Als jij jezelf in een of meerdere van deze klachten herkent kan het heel goed zijn dat ook in jou lichaam de Candida uit balans is. Om dit zeker te weten kun je dit het beste laten testen.

 • Spijsvertering Spastische darm, darmkrampen, maagklachten, winderigheid, misselijkheid, opgezette buik, slijm in de ontlasting, constipatie of juist diarree.

 • Geslachtsorganen Steeds terugkerende (vaginale) infecties, jeuk, witte vloed, libidoverlies.

 • Verzwakt of overactief imuumsystem Allergieën, voedsel intolerantie, blaasontsteking, constant schommelen met je gezondheid, steeds terugkerende infecties aan bijholte, ogen, neus, blaas en huid.

 • Energieniveau Chronische vermoeidheidsklachten, snel uitgeput, veel behoefte aan slaap, slaapproblemen, afnemende energie, minder puf hebben.

 • Spieren en gewichten Pijnlijke spieren en gewichten (ook bij normale aanraking), snel uitgeputte spieren, gevoel van lood in armen en benen.

 • Hormoonhuishouding Mensturatiestoornissen, hoofdpijn, trek in zoet, vreetaanvallen, altijd koude handen en voeten.

 • Centraal zenuwstelsel Wisselende stemmingen, depressie, angsten, snel geïrriteerd, extreme emoties, duizeligheid, problemen met geheugen en concentratie.

Hoe is de Candida uit balans geraakt?

Hoe gezond leef jij? Vaak denken we dat wij gezond zijn, terwijl dit niet het geval is. Onbewust stoppen wij ontzettend veel dingen in ons lichaam die niet ten goede komen van onze gezondheid. En in de meeste gevallen hebben wij dit niet eens door. Denk aan alle E-nummers die in onze voeding wordt gestopt of de anticonceptie-pil die vrijwel aan alle jonge meiden wordt voorgeschreven. Alles wat niet in ons lichaam thuis hoort, maakt dat ons lichaam uit balans kan raken. De grootste boosdoeners voor Candida zijn:

 • Veelvuldig gebruik van geraffineerde koolhydraten, fast-food en kant-klaarproducten;

 • E-nummers in voeding, penicilline in melkproducten, hormonen in vlees, etc.

 • Alcohol en drugs;

 • Antibiotica;

 • Anti-conceptiepil;

 • Fluoride;

 • Parasieten in de darmen;

 • Chemotherapie en bestraling;

 • Ander medicijngebruik;

 • Maar ook langdurige stresssituaties.

Testen en oplossen!

Naar mijn mening wordt Candida in de reguliere zorg ontzettend onderschat. Meestal worden de symptomen behandeld en is er geen aandacht voor het uit balanceren van het lichaam, waar de oorzaak ligt. Mensen worden naar huis gestuurd met een kuurtje voor een schimmelinfectie of een aantal tabletten voor maagklachten.

In mijn praktijk gaan we direct kijken of er sprake is van een Candida overgroei. Dit kan gemakkelijk uitgetest worden met behulp van de Bioresontantie of NAET methode. Het is ook mogelijk dat jouw klachten niet alleen te maken hebben met een candida overgroei. We zullen dan direct achterhalen wat nog meer de oorzaak is van jouw klachten.

Wanneer er sprake is van Candia overgroei wordt er vaak geadviseerd om een streng dieet te doen, deze duurt gemiddeld drie weken. Echter met een dieet alleen ben je er nog niet. Het dieet remt de groei en het vermenigvuldigen van de Candia schimmels en stabiliseert de bloedsuikers. Maar suiker is niet de enige oorzaak van een Candia overgroei. Het is daarom belangrijk om ook naar andere facetten te kijken en deze mee te nemen. Bijvoorbeeld het doden van parasieten in het lichaam, omdat deze de positieve darmbacteriën doden en daarmee ruimte geven aan de Candia schimmels om verder te groeien. Maar ook is het bijvoorbeeld belangrijk om het lichaam te ontgiften en het immuumsysteem te versterken.

Wat doe ik in de praktijk bij een Candida overgroei?

 1. Met het bioresonantie apparaat wordt uitgetest welke organen in jouw lichaam uit balans zijn geraakt.

 2. Met het Candida programma worden de frequenties in het lichaam weer in balans gebracht.

 3. Er wordt getest welke voedingsstoffen verder invloed hebben op de Candia en deze worden meegenomen in de behandeling.

 4. Het proces wordt ondersteund met frequentie korrels voor thuis die helpen de Candia in balans te brengen.

 5. De Candida wordt volledig in balans gebracht door het volgen van het Candida dieet.

 6. Indien nodig wordt geadviseerd het lichaam te ontgiften door middel van milde reinigingskuren zoals sapvasten, kruiden- en ontzuringsthee van Alka of de 7x7 ontzuringsthee van Jentschura.

 7. Voor het herstellen van de darmflora kunnen supplementen worden gebruikt zoals probiotica en prebiotica.

Direct aanpakken?

Heb jij het gevoel dat jij last hebt van Candida klachten en wil je hier NU alvast wat aan doen? Dat kan!

Beperk / stop: Suiker, honing, stroop, zoete vruchtensappen, granen en zuivelproducten. Dit is hoofdvoedsel voor de Candia schimmel. Vermijd schimmel en gisthoudend voedsel, alcohol, kaas, pinda’s en gedroogd fruit. En bovenal voorkom stresssituaties 😉

Wil je de Candida overgroei volledig elimineren en in balans brengen, dan weet je mij te vinden.

Lieve groet,

Lucia Muller

Bronnen: candida.nl bioresonantiehaarlem.net/candidavrij-in-8---10-weken.html

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page