top of page

Griep | Regulier vs. alternatief | Spirituele betekenis en tips voor natuurlijk genezen


De R zit in de maand en helaas krijgen we daarmee ook te maken met de snotneuzen en hoestbuien. Elke winter krijgt gemiddeld 1 op de 10 mensen de griep. Als veel mensen tegelijk de griep hebben, noemen we dit een griepepidemie. Op dit moment is er volgens de ‘Grote Griep Meting’ sprake van een milde griepepidemie. De griep duurt na een doktersbezoekje een week.

De griep duurt zonder doktersbezoek OOK een week. Met deze blog hoop ik jullie meer inzicht te geven in de griep en wat deze jou komt vertellen. Dus heb jij de griep? Luister naar je lichaam en geef deze de tijd om te herstellen. Ook wil ik graag een aantal natuurlijke geneesmethoden met jullie delen, zodat het ziek zijn wat dragelijke wordt. Houdt je lichaam schoon van chemische medicijnen en profiteer van de kracht van de natuur (kruiden tips en recepten staan onderaan!).

De oorzaken van griep De griep wordt veroorzaakt door een virus. In de meeste gevallen gaat het om het influenzavirus. Besmetting vindt plaats doordat het via de lucht wordt ingeademd of doordat het via de handen in je neus of mond terecht komt. Het zeer besmettelijke virus nestelt zich in de slijmvliezen van het lichaam en maakt ons zo ziek. In de winter is onze weerstand lager, waardoor het lichaam niet sterk genoeg is om tegen de ziektekiemen te vechten. Ook is de kans op besmetting in deze periode groter, doordat meer mensen binnen zijn en daardoor vaker dichter bij elkaar zitten.

De boodschap van griep Elke ziekte of klacht heeft een boodschap. In het boek van Christiane Beerlandt: De sleutel tot zelfbevrijding, staan alle ziektebeelden uitgebreid uitgelegd. De griep heeft de volgende (spirituele) betekenis: Onbewust las je een rustpauze in, omdat het leven vol stress zoveel van je vraagt. Het voelt allemaal als teveel en te druk om je heen. De buitenwereld komt bedreigend over en bewust of onbewust heb je de drang om je terug te trekken. Het kan zijn dat jij je een slaaf voelt van het maatschappelijke systeem of een ander. Je zou graag een tijdje alleen willen zijn en met de griep is dit geoorloofd. Het is ook mogelijk dat al je opgekropte spanningen, gevoelens en emoties die er niet mogen zijn of niet geuit kunnen worden via de griep een uitweg zoeken om het lichaam te kunnen verlaten. Een andere boodschap van de griep kan te maken hebben met de angst om niet goed genoeg te zijn of niet goed genoeg te doen. Ben jij onzeker of bang dat je niet voldoet? Laat je niet teveel beïnvloeden door je omgeving en leef vanuit jouw kracht. Misschien ben je bang om de totale verantwoordelijkheid te dragen met betrekking tot een bepaalde taak. Mogelijk ben je overbelast. Gevoelens van klem zitten, onveiligheid, angst en niet vertrouwen op je basis breken je immuniteit af.

Symptomen van griep De symptomen van griep zijn: Hoge koorts, koude rillingen en pijn. Daarnaast kun je last hebben van spier-, keel- of hoofdpijn, verkoudheid, vermoeidheid, misselijkheid en/of een lamlendig gevoel. Griep kan op verkoudheid lijken, maar bij een ‘gewone’ verkoudheid is er geen sprake van koorts en voel jij je niet zo ziek. De echte griep houdt zo’n 3 tot 5 dagen aan en het kan zijn dat je pas na 1 tot 3 weken volledig hersteld bent.

Griep voorkomen Om de griep te voorkomen is het belangrijk dat de weerstand van je lichaam zo hoog mogelijk is. Dit bereik je door zo gezond mogelijk te eten, door veel tijd buiten in het zonlicht door te brengen (zodat uw lichaam een voorraad vitamine D kan aanmaken en opslaan) en door veel vitamine C en tarwekiemen aan het dagelijkse eten toe te voegen. Een goede hygiëne is heel belangrijk. Was je handen regelmatig om te voorkomen dat jij jezelf en anderen met het virus besmet.

Griepje op komst of al ziek in bed?

Hieronder staat een lijst met verschillende middeltjes die een goede uitwerking hebben in de behandeling van een of meerdere symptomen van de griep. Hoe vreemd ze ook lijken, ze helpen echt! Als je de griep hebt, moet je goed uitzieken. Veel rust, gezond eten en genoeg water drinken. Er bestaat geen wondermiddel dat je van de griep afhelpt. Wel kun je de klachten wat verlichten.. Moeder natuur heeft ons veel cadeautjes gegeven.

Ga op zoek in je tuin en in je kruidenkast!

❋ Basilicum

Basilicum helpt tegen koorts en vermindert symptomen van griep of verkoudheid. Verwerk

het dus in je eten.

❋ Zwarte peper

Zwarte peper helpt om het taaie slijm te verminderen. Zwarte peper versterkt ook alle andere middelen, dus is altijd een goede toevoeging voor een krachtiger effect.

❋ Kaneel

Kaneel verzacht de keel. Voeg bijvoorbeeld wat kaneel toe aan je havermout, chocomelk of maak een kopje thee van verse gember, citroen en kaneel.

❋ Echinacea

Oftewel rode zonnehoed. Er kan thee van worden getrokken en is het meest werkzaam als het bij de eerste tekenen van griep wordt gedronken. Het is ook verkrijgbaar in tabletvorm ‘Echinacea Forte van A. Vogel’.

❋ Eucalyptus

Helpt tegen verstopte holtes. Voeg een paar druppels eucalyptusolie toe aan gekookt water. Hang boven dit dampende badje en dek je hoofd en de bak af met een handdoek.

❋ Knoflook Het werkt ontstekingsremmend, schimmeldodend en werkt tegen virussen. Je kunt een soepje maken van gepofte knoflook teentjes of meer knoflook gebruiken bij de bereiding van je eten.

❋ Gember

Gemberthee verwarmt en helpt tegen de druk in je hoofd. Maak thee van: 1 liter gekookt water, 5 cm fijngesneden gember, een halve citroen en een scheutje (rauwe) honing.

❋ Mierikswortel

Wat extra mierikswortel toevoegen bij het eten in de vorm van bijvoorbeeld wasabi.

De mierikswortel bevat vitamine C, heeft een antibacteriële werking, is het slijmoplossend en ontstekingsremmend.

❋ Citroengras

Thee trekken: giet kokend water over twee gekneusde citroengrasstengels (sereh) en laat dit brouwsel 5 minuten trekken en je hebt een lekkere, helende thee. Je kunt het op smaak brengen met honing.

❋ Zoethout

Zoethout heeft het een ontstekingsremmende werking en helpt tegen verkoudheid. Drink bijvoorbeeld een kopje zoethoutthee.

❋ Marjolein

Last van een verstopte neus? Doe dan wat druppels marjoleinolie in bad. Het helpt je te kalmeren en weer vrij te ademen.

❋ Oregano (wilde marjolein)

Thee van oregano: doe wat verse blaadjes in een thee-ei en laat enkele minuten trekken. Helpt tegen de hoest.

❋ Rozemarijnolie

Rozemarijn is bacteriedodend en koortsverlagend. Neem een bad met wat druppels rozemarijnolie of doe wat olie in een aromabrandertje.

❋ Salie

Salie helpt tegen een zere keel. Doe twee theelepels verse salie in een thee-ei en overgiet met heet water. Laat 10 minuten trekken en je kunt er weer tegenaan!

❋ Munt

Een grote kop muntthee is zeer helpend tegen een flinke verkoudheid en verlicht de hoofdpijn waar je last van kunt hebben als de holtes verstopt zijn.

❋ Tijm

Tijm helpt tegen infecties en heeft een verzachtende werking bij keelklachten en verkoudheid. Je kunt hier bijvoorbeeld thee van trekken of gebruiken tijdens het koken.

❋ Valeriaan

Valeriaanthee heeft een kalmerende werking en helpt tegen prikkelhoest.

❋ Peterselie

Peterselie is een antioxidant en heeft een reinigende werking. Een soepje met flink wat peterselie erin helpt je lichaam te ontgiften.

*Wees matig met bovenstaande kruiden als je zwanger bent.

Anti-verkoudheidsmiddelen van eigen bodem!

En tot slot nog een aantal recepten. Onderstaande middeltjes hebben door de jaren heen hun effectiviteit bewezen en kunnen de ongemakken van een griep of verkoudheid verlichten.

Rammenas hoestsiroop 1 in plakjes gesneden rammenas 100 gram bruine rietsuiker Vul een schaaltje met schijfjes rammenas. Strooi er de bruine rietsuiker over heen en sluit het af. Laat dit 24 uur trekken. Zeef de vloeistof en doe de inhoud in een bruin glazen flesje. Bewaar het op een donkere plek. Kinderen 3 keer per dag een theelepel, volwassenen drie keer een eetlepel. Hoestdrank van ui en honing 1 grote uit imkerhoning Snij een grote ui in ringen en leg die in een grote kom. Doe er een laagje zuivere honing over en laat een nachtje staan. Zeef de volgende dag het hoestdrankje en neem hiervan 4 tot 5 eetlepels per dag. Als je taai slijm niet weg krijgt kan ui echt wel helpen. Ui is net als prei, bieslook en knoflook een telg uit de “Alium-familie”. Ze werken desinfecterend en zuiveren je keel, luchtwegen en ingewanden. Belangrijk bij het gebruik van honing: Honing is een slijmoplossend middel en kan de hoestprikkel verminderen. Het werkt ontzettend geneeskrachtig bij een zere keel en verkoudheid. Honing heeft een heleboel bacterieremmende eigenschappen. MAAR deze eigenschappen verdwijnen als je honing in kokend hete thee doet! Wacht daarom altijd tot je thee ‘drink klaar’ is en doe er dan pas een lepel honing bij. Immuunboost en opkikker smoothies 1 sinaasappel

½ citroen

1/2 limoen

Gember (vingertopje)

Snufje zeezout

2 el honing

150 cc water

Schil en ontpit de citrusvruchten en doe alle ingrediënten in de blender.

Flinke handvol spinazie

5 takjes peterselie

½ sinaasappel

1 kopje aardbeien

2 eetlepels zonnebloempitten

1 eetlepel sesamzaad

150 cc water

En blenderen maar!

Mocht je ziek zijn: Veel beterschap! Ken je mensen die een griepje te pakken hebben? Dan kun je dit artikel met ze delen of als verassing een opkikker smoothie voor ze maken ;) Lieve groetjes, Lucia Muller

Bronnen: Levendenatuur.nl, Rodalenews.com, famme.nl, degrotegriepmeting.nl, thuisarts.nl en het boek de sleutel tot zelfbevrijding van Christiane Beerlandt.

Comments


Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page