top of page

Slaap? | Het belang van een goede nachtrust en tips bij slaapproblemen


Voor iedereen bij wie schaapjes tellen niet meer werkt, wanneer je genoeg hebt van weer een nacht plafond-dienst, als je wallen niet meer weg te werken zijn en het gapen maar niet stopt… De wijzer tikt verder. In gedachten tel je de uren die je nog kunt slapen. Je draait je nog een keertje om. De duur wordt steeds korter. Balen! Juist nu je zo vermoeid bent en je je slaap zo hard nodig hebt.. Waarom lukt het nou niet om in slaap te vallen? Of waarom word ik steeds zo vroeg wakker, terwijl ik zo niet mijn 8 uren slaap kan halen? Vragen om moe van te worden.

Wist je dat.. ..wij 1/3 van ons leven slapen? Als je uit gaat van 8 uur slaap per nacht, betekent dit 242 uur per maand.

Zorg dat je een goed bed hebt, want hier breng je dus 3000 uur per jaar in door.

.. en dat ongeveer 1/3 (28%) van de Nederlanders problemen ervaart bij het slapen? Slaapproblemen staan op de derde plaats van gezondheidsproblemen. Vrouwen (36%) hebben bijna twee keer zo vaak last van slapeloosheid, slaapproblemen of slaapstoornissen als mannen (19%).

Het belang van een goede nachtrust Waarom hebben wij eigenlijk slaap nodig? Wil slapen zeggen dat wij onze ogen dicht doen en wachten tot het buiten weer licht wordt om vervolgens weer op te staan? We slapen om energiek en gezond te blijven, zowel fysiek als mentaal.

Ons lichaam slaapt zodat het geen onnodige energie verspilt. Wanneer wij slapen hebben wij minder voedsel nodig en komen al onze lichaamsfuncties op een lager pitje te staan. Wanneer we slapen zijn ons hartritme en ademhaling lager en ons lichaamstemperatuur daalt.. Eigenlijk staan we in onze slaap op stand-by modus. Wanneer wij een avond slecht geslapen hebben, voelen wij ons de gehele dag minder goed. Hoe beter wij slapen hoe prettiger wij ons door de dag heen voelen. Hoe beter je slaapt, hoe beter jij in je vel zit! Slaap is een basis ingrediënt voor een gelukkig en gebalanceerd leven.

Slapen is een vorm van herstel en opbouw

Gedurende de dag worden onze hersenen blootgesteld aan vrije radicalen. Vrije radicalen worden vaak genoemd in combinatie met antioxidanten, omdat deze in staat zijn ze te neutraliseren. Vrije radicalen zijn moleculen die te weinig elektroden bevatten. Ze zitten in ons zuurstof, voedsel, water, sigarettenrook, maar ook zonlicht vormt vrije radicalen. Je zou kunnen zeggen dat deze schade brengen aan ons lichaam. Gelukkig is ons lichaam perfect gebouwd! Wanneer de neuronen (hersencellen) minder actief zijn, krijgen ze een kans om zich te herstellen en de schade ongedaan te maken. Slaap is dus eigenlijk een onderhoudsbeurt voor ons lichaam en onze hersenen. Daarnaast is slaap een mogelijkheid voor onze hersenen om zich te kunnen ontwikkelen en een manier om te kunnen herinneren. Wanneer jij ligt te snurken (overigens een van de 80 slaapstoornissen..) is je geheugen zich dus aan het ontwikkelen. Voldoende slaap zorgt er voor dat wij zaken beter kunnen onthouden. Het schijnt zelfs zo te zijn dat wanneer wij de avond voor een examen hebben doorgeleerd zonder te slapen, de prestaties minder goed zijn dan wanneer je wel hebt geslapen. Tijdens het slapen schijnen je hersenen te herhalen wat je overdag hebt geleerd, een soort van overhoren. Misschien herken je dit wel van je dromen?

Voldoende slaap voorkomt klachten en ziekten Wanneer wij een nachtje slecht slapen is dat geen ramp, maar wanneer dit zich week in, week uit herhaalt, dan hebben wij een probleem dat zich uit in: - Vermoeidheid - Concentratieproblemen - Geheugenproblemen - Lusteloosheid - Prikkelbaarheid - Een suf gevoel hebben Langdurig slaaptekort is een boosdoener voor ons gehele systeem. Mensen met slaapproblemen hebben vijf keer vaker te maken met angsten, burn-out en depressie. Het verdubbelt het risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Ook is gebleken dat mensen met slaapproblemen meer alcohol en drugs gebruiken. Grof gezegd verkort te weinig slaap je levensduur. Slapeloosheid kan verdeeld worden in; slecht in slaap kunnen komen, ’s nachts vaak wakker worden (licht slapen / niet goed doorslapen) of vroeg wakker worden. Slecht slapen wordt een chronisch slaaptekort of slaapstoornis genoemd op het moment dat je drie dagen per week, gedurende drie maanden slecht slaapt. Wanneer je voor je gevoel niet voldoende of goed genoeg slaapt, is het een mooi moment om hier verandering in te brengen!

Psychologische / spirituele betekenis van slapeloosheid

Inslapen vereist oer vertrouwen, het vermogen om de controle en activiteit los te laten en je aan het onbekende over te geven. Ben je angstig of pieker je overmatig? Je vertrouwt noch jezelf, noch het leven. Misschien denk je dat alles in het leven zomaar gebeurt en dat je hier niets over te zeggen hebt. Misschien verwacht je een redding van buitenaf en ben je bang dat het allemaal niet zal lukken. Het kan zijn dat je alles zwarter ziet dan het is, omdat je niet gelooft dat het leven goed voor je is en je het zelf kunt sturen.

Zie deze situatie als een les, een cadeautje om uit te pakken in je leven. Een periode van slapeloosheid wil je zeggen dat het tijd is om een bestaan te bouwen vrij van angst, wetende dat je alle gebeurtenissen die het beste voor je zijn zelf naar je toe kunt halen. Vertrouw op je intuïtie en laat los. Stop met piekeren en peinzen en probeer niet alles met je verstand te bevatten. Voel je vrij! Niets in het leven gebeurt toevallig. Geef je over aan je diepste zelf. Weet dat jij jou geluk kan creëren en wees hiervan overtuigd.

Aanpakken van het slaapprobleem

Je kunt het slaapprobleem natuurlijk het beste aanpakken wanneer je bewust bent van de oorzaak, maar ook als je niet weet hoe het komt zijn er al genoeg manier om positieve invloed uit te oefenen op je slaap. Slecht slapen kan voortkomen vanuit je psyché, bijvoorbeeld door stress, angsten of depressie. Het kan voortkomen door lichamelijke klachten, zoals pijn of jeuk. Of door een hormonale disbalans. Slaapproblemen komen ook vaker voor tijdens de overgang. Alcohol heeft een negatieve invloed op slaap, maar ook voeding kan een rol spelen bij slapeloosheid. Tot slot hebben ook externe factoren invloed, zoals een oncomfortabele slaapplek of storende geluid of licht.

Praktische tips voor een betere nachtrust:

 • Slaappatroon Ga elke avond op het zelfde tijdstip naar bed. Zorg dat je minimaal 7-8 uur slaap krijgt. Moet je eerder op, ga dan ook eerder naar bed. Bedenk van te voren hoe laat je wil gaan slapen. Sla hazenslaapjes overdag over. De kans dat je daardoor langer op blijft en dus later gaat slapen is groot. Powernap’s kunnen je uit je slaapritme halen.

 • Stop met woelen Wanneer je niet meer kunt slapen, blijf dan niet in bed liggen maar sta op. De irritatie van het niet kunnen slapen kost namelijk alleen maar energie. Ben je vroeg wakker? Sta dan ook op, want blijven liggen maakt dat je je minder fit gaat voelen. Mocht het je lukken, kun je wel rustig in bed blijven liggen en mediteren. Mediteren is ook een vorm van rust waardoor je lichaam kan herstellen. Soms kunnen juist deze slapeloze nachten je mooie inzichten geven en toch voldoende rust brengen.

 • Stop met snoozen Hoe moe je ook bent, gewoon direct opstaan. Het geeft je echt veel meer energie voor de dag dan nog eventjes een keertje omdraaien.

 • Voedingspatroon Eet twee uur voor het slapen gaan geen grote maaltijden meer. Je lichaam heeft dan onvoldoende tijd om deze te verteren. Drink geen koffie of alcohol vlak voor het slapen gaan. Koffie en cola kan bij slaapproblemen het beste geheel vermeden worden. Wist je dat er in zwarte en groene thee ook cafeïne zit? Cafeïne zit zelfs in cacaobonen, dus in chocolade! Pas ook op met suikers in de avond. Suikers geven energie en om te kunnen slapen heb je juist ontspanning nodig. ‘Slaap lekker smoothie’ Je kunt ‘s avonds een smoothie maken van melk en banaan, deze beide voedingsmiddelen bevatten stoffen die de aanmaak van melatonine bevorderen. ‘Slaap lekker thee’ Kruiden die helpen voor een goede nachtrust zijn; citroenmelisse, passiebloem, valeriaan, rooibos en kamille. Je kunt een of meerdere kruiden gebruiken om een pot thee van te zetten en deze te drinken in de avond.

 • Stop met roken Er is altijd weer een goede reden om te stoppen met roken. In dit geval je slaappatroon. Nicotine zorgt voor een minder goede nachtrust. Uit bed om een sigaretje te roken, omdat je niet kunt slapen, is niet zo handig.. al denk je dat je door je sigaretje wel kunt ontspannen.

 • Afbouw avondritueel Neem de tijd om af te bouwen, 2 uur voor je wil gaan slapen. Geen spannende actie films kijken, hard sporten of werk verrichten voor je naar bed gaat. Een leuk (geen spannend) boek lezen zorgt er wel voor dat je kunt ontspannen. Dim de lichten in je huis, zodat je hersenen een seintje krijgen dat er een verandering aan zit te komen. Ga 2 uur van te voren niet meer op je smartphone of de computer. Voor je het weet hebben je hersens weer een heleboel prikkels te verwerken. Nog belangrijker: Elektronische apparaten geven blauw licht af, dit licht verstoort de aanmaak van melatonine. Creëer een relax ritueel voor je naar bed gaat. Neem een warm bad of douche. Gebruik bijvoorbeeld wat lavendelolie om je lichaam extra te ontspannen. (Je kunt ook wat lavendelolie op een zakdoek druppelen en deze naast je kussen leggen.) Drink eventueel een kopje rustgevende kruidenthee en luister naar rustgevende muziek. ‘Geleide slaap meditatie’ Op het internet en You Tube staan vele geleide meditaties. Deze meditaties kunnen je helpen om beter in slaap te vallen. Zoek van te voren je favorieten meditaties uit en sla deze op zodat je zo offline kunt beluisteren. Middels deze converter kun je gemakkelijk online filmpjes omzetten in audio bestanden. ‘Slaap lekker kussentje’ Maak van verse of gedroogde hop, gedroogde lavendel, valeriaan of zuurzakblaadjes (voor Surinaamse bloglezers) een extra kussentje om onder je hoofd te leggen. Je kunt hier bijvoorbeeld een lingerie waszak voor gebruiken. Deze cadeautjes van moeder natuur hebben een positieve invloed op je slapen ‘Slaap intentie’ Onze gedachten heb een onvoorstelbaar grote kracht. Zorg ervoor dat je daarom positieve gedachten hebt. Formuleer bijvoorbeeld de intentie: ‘Vanavond slaap ik snel in en zal ik gedurende de hele nacht diep doorslapen om pas door mijn wekker wakker te worden, energiek en met zin in de dag!’ Wees concreet, maar vooral heel geduldig.

 • Slaapkamer Maak van je slaapkamer een fijne en kalme plek. Een opgeruimde kamer helpt je om rustiger te kunnen slapen. Het klinkt logisch, maar zorg voor een goed bed, een goed matras en een lekker kussen. Zet een raampje open en zorg voor ventilatie. De beste temperatuur om te slapen is 18 graden Celsius. Hoe donkerder je kamer, hoe beter! Laten je gordijnen nog teveel licht door, dan is het tijd om een oplossing te bedenken. Zelf het kleinste lichtje van je wekker kan een goede nachtrust tegenwerken. Zorg ervoor dat je slaapkamer vrij is van straling. Verwijder alle elektrische apparaten uit je slaapkamer en zet je telefoon op vliegtuigstand als je deze als wekker gebruikt. Straling schijnt een goede nachtrust tegen te gaan. Het licht is overigens niet alleen slecht voor je slaap, maar ook voor je stofwisseling.

 • Last van je bedpartner? Als je een partner hebt die snurkt, zorg dat je een half uur voor hem inslaapt. Hard snurken, veel bewegen of een te klein bed voor z’n tweeën kan de nachtrust negatief doen beïnvloeden.

 • Licht en beweging overdag Voldoende beweging overdag bevordert de slaap. Beweeg minimaal een half uur in de ochtend of vroege middag. Zorg dat je overdag voldoende licht ziet, vooral in het winterseizoen. Genoeg daglicht houdt je biologische klok scherp en stimuleert de aanmaak van melatonine in het donker.

Hulp bij het oplossen van je slaapprobleem?

Slaaptabletten slikken geeft kort verlichting, maar biedt uiteindelijk geen oplossing.

In mijn praktijk ga ik samen met u op onderzoek naar mogelijke oorzaken van uw slaapprobleem, om deze vanuit de kern aan te pakken. Tijdens de sessie(s) wordt er gekeken naar alle mogelijke aspecten die van invloed kunnen zijn om u in zijn geheel weer in balans te brengen.

Hoe komen we achter de oorzaak van het probleem?

 • Via het Bioresonantie apparaat kan ik testen welke functies in uw systeem verstoord zijn.

 • Via de NAET methode kan ik testen wat er ten grondslag ligt aan uw probleem.

 • Inzicht gevende coaching gesprekken.

Welke behandelvormen kunnen helpend zijn bij slaapproblemen?

 • Energetische behandelingen kunnen er voor zorgen dat uw lichaam kan ontspannen.

 • Behandelingen op het HHP massage matras met het programma ‘slapen en ontspannen’.

 • Audio Balance kleurenprogramma ter ondersteuning en voor harmonie en rust.

 • Ontspanningsoefeningen.

 • Supplementen die volgens het Circadiaanse ritme uw hormoonproductie reguleren.

 • Bloesemremedies die uw proces en slaap kunnen ondersteunen.

 • Matrix Methode kan je leren om je hoofd leeg te maken, waardoor malende gedachten kunnen stoppen.

Het kan ook zijn dat het slaapprobleem een diepere oorzaak heeft, zoals bijvoorbeeld een traumatische gebeurtenis of een blokkade die maakt dat je niet kunt ontspannen. Samen gaan we opzoek naar een methode die bij jou past, zodat je in de nabije toekomst weer kunt genieten van een goede nachtrust.

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden of wil je wat meer informatie? Neem gerust contact met mij op.

Lieve groetjes, Lucia Muller

Bronnen: [optimalegezondheid.com, gezondheidsnet.nl, gezondheidsplein.nl Boek: Christiane Beerlandt, Sleutel tot zelfbevrijding

nu.nl/werk-en-prive/4148706/drie-nederlanders-heeft-afgelopen-jaar-slaapproblemen-gehad.html nu.nl/gezondheid/2719777/slapeloosheid-moet-eerder-behandeld-worden.html

Featured Posts
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recent Posts
Archive
Search By Tags
Follow Us
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page